Dunia Yang Kotor

Walaupun cantik tapi penuh kekotoran

Bismillahirrahmaanirrahim

Alhamdulillah rabbal a’alamin, selawat dan salam buat Nabi junjungan Muhammad Bin Abdullah ahlu bait sekaliannya dan para sahabat radhiAllahu a’nhum.

Adakah dunia ini kotor?

Cuba kita bayangkan, kita memakai sehelai baju putih yang bersih, kita memakainya ke sekolah, ke pejabat, membawanya berjalan-jalan dan ke pasar, apabila pulang ke rumah, adakah baju itu tadi masih lagi bersih? walau sebagus mana kita menjaga kebersihan baju tadi, ianya tetap kotor, paling kurang ianya dihinggapi bekteria yang kita tidak nampak dengan pancaindera.

Dunia kini

Seorang lelaki yang ingin menjaga dirinya dari sebarang dosa, maksiat dan keburukan-keburukan yang lain akan menghadapi kesukaran dengan suasana dunia sekarang, segala keburukan tidak lagi di luar rumah, tetapi di dalam rumah, lihat sahaja di tivi, rancangan yang buruk mengatasi yang baik.

Apatah lagi di luar, anak gadis yang sudah tidak ada nilai diri, muamalat yang teruk, dan banyak lagi, semuanya penuh kekotoran, lelaki tadi yang bersusah payah menjaga dirinya tercalit dengan kekotoran itu, paling kurang mata terpandang dan telinganya terdengar kekotoran dunia ni. Mujurlah nabi pernah bersabda

( عن النبي صلى الله عليه وسلم قال : إن الله عز وجل عفا لكم عن ثلاث : عن الخطأ ، والنسيان ، وما استكرهتم عليه .).

Sesungguhnya Allah SWT mengampunkan kamu daripada tiga ini : tersalah, lupa, dan apa yang kamu benci

Sunan Said Bin Mansur : 1145

Baju tadi apabila telah kotor terpaksa la dibasuh, dengan tide ke, omo ke, trojan ke, kemudian melalui peringkat-peringkatnya sampai bersih, samada dibasuh dengan tangan ataupun dengan washing machine yang pasti maqasidnya ialah bersih dan suci.

Begitu juga manusia, perlu dibersih, perlu disucikan dari kotoran dunia ini. Allah SWT telah mengajar kita melalui wasilahNya junjungan besar Nabi Muhammad SAW bagaimana ingin membersih diri, supaya kita tidak membawa kekotoran di “hari yang kekal abadi” itu, kerana disana sesiapa yang mempunyai kekotoran akan dibasuh dengan kesakitan, manfaat lah peluang yang masih ada ini.

Ya Allah kau kuatkan diri kami menghadapi mehnah dan musibah dunia ini, kau tetapkanlah kami dalam ketaatan padaMu dan agamaMu, kau akhirilah umur kami dengan sebaik-baik pengakhiran (husnul khatimah) Amin Ya Rabbi.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

2 thoughts on “Dunia Yang Kotor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s