Syahadah

Bismillahirrahmaanirrahim

Shahadah adalah rukum Islam yang pertama, seperti yang disebut dalam kebanyakan hadith sahih, antaranya hadith yang diriwayatkan oleh Saidina Umar yang juga popular dengan ‘hadith Jibril’. (boleh rujuk disini).

Kalimah shahadah ialah أشهد أن لا إله إلا الله وأن محمدا رسول الله  (Aku bersaksi sesungguhnya tiada tuhan melainkan Allah SWT, dan Nabi Muhammad SAW itu adalah pesuruh Allah SWT).

Setiap manusia dikurniakan fitrah yang mengakui kewujudan Allah SWT, jika dihayati setiap sudut kehidupan, kita akan merasai kewujudan kuasa yang lebih besar dari segala-galanya.

Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda  bagi kaum yang memikirkan.

Al Nahl- 11

Arab jahiliyyah dulu pun mengakui kewujudan Allah SWT, mereka sedar patung-patung yang dibina sedikit pun tidak boleh membantu ataupun memberi manfaat, malah patung-patung tersebut tidak mampu menyelamatkan dirinya jika ditimpa bencana.

Dan berhala-berhala yang kamu seru selain Allah tidaklah sanggup menolongmu, bahkan tidak dapat menolong dirinya sendiri.

Al A’raaf-197

Masyarakat jahiliyyah dahulu berada dalam kesesatan, walaupun mereka mengakui kewujudan Allah SWT, tetapi mereka tidak tahu bagaimana ingin beribadah kepadaNya, tidaklah mereka ciptakan patung-patung hanyalah sekadar wasilah di antara mereka dan Allah SWT.

Perkara ini Allah SWT telah jelaskan dalam firmanNya :

Dan sesungguhnya  jika  kamu  tanyakan  kepada  mereka:  “Siapakah  yang menciptakan  langit  dan  bumi?”  Tentu  mereka  akan menjawab: “Allah”. Katakanlah : “Segala puji bagi Allah”; tetapi  kebanyakan  mereka  tidak mengetahui.

Lukman- 25

Sehinggalah diutuskan Rasulullah SAW pembawa risalah dari Allah SWT, sebagai pemberi penerangan bagaimana ingin mengabdikan diri kepada Allah SWT.

Masyarakat jahiliyyah mula menyahut seruan nabi Muhammad SAW, selama berlangsung dakwah Rasulullah SAW, masyarakat arab mula berubah, akhirnya menjadi sebaik-baik generasi yang mendapat didikan terus dari Rasulullah SAW.

Maka jelaslah bagi kita ucapan syahadah yang kita ucapkan tidak lengkap jika hanya mengakui kewujudan Allah SWT dan menolak keyakinan kita kepada Rasulullah SAW, kerana dengan meyakini Rasulullah SAW barulah kita mengetahui bagaimana cara ibadah yang diredhai, yang diterima Allah SWT.

Kelak di akhirat mereka yang mendustakan Rasul-rasul pembawa risalah Allah SWT akan mengalami situasi ini :

Apabila mereka dilemparkan ke dalamnya mereka mendengar suara neraka yang mengerikan, sedang neraka itu menggelegak,

hampir-hampir  itu terpecah-pecah lantaran marah. Setiap kali dilemparkan ke dalamnya sekumpulan , penjaga-penjaga  bertanya kepada mereka: “Apakah belum pernah datang kepada kamu  seorang pemberi peringatan?”

 Mereka menjawab: “Benar ada”, sesungguhnya telah datang kepada kami seorang pemberi peringatan, maka kami mendustakan dan kami katakan: “Allah tidak menurunkan sesuatupun; kamu tidak lain hanyalah di dalam kesesatan yang besar”.

Al Mulk – 7,8,9

Begitulah keadaan mereka yang mendustakan kedatangan Rasul-rasul, mungkin kita terlupa ayat-ayat ini bukan hanya khusus kepada golongan kuffar, ayat-ayat ini sebenarnya umum kepada semua umat manusia termasuklah kita umat Islam.

Banyak di kalangan kita mendustakan Rasul dengan melakukan ibadah-ibadah yang Rasulullah SAW tidak pernah ajar, banyak di kalangan kita mendustakan Rasul dengan menggunakan hukum manusia daripada hukum Allah SWT, banyak di kalangan kita mendustakan agama Allah dengan mengambil sebahagian hukum dan menolak sebahagian yang lain, tidakkah kita dari golongan yang mendustakan orang yang memberi peringatan (rasul) ?!!

Kita meyakini kewujudan Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW dengan mengambil dan mengamalkan semua yang didatangkan kepada kita melalui pesuruhNya, maka selamatlah kehidupan dunia dan akhirat.

Wallahu Ta’ala A’lam 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s