Jagalah Hati, Jangan Kau Kotori

heart

Bismillahirrahmaanirrahim

Hati…susahkan nak jaga hati ni, kadang-kadang bersinar-sinar, kadang-kadang kotor, kadang-kadang malap…bila difikir golongan khawwas (istilah ini diguna oleh falasifah juga, saya tidak maksudkan golongan falsafah) patutlah mereka mempunyai satu darjat dan martabat yang tinggi disisi Allah SWT…mereka punya hati yang tsabit, maintain, tetap hanya pada Allah SWT.

Mampukah kita? mencapai martabat nabi dan rasul sudah tentu tidak…cuma ingatlah kita punya satu martabat yang bisa dicapai…MUKMIN, darjat ini banyak sekali disebut di dalam kalam Allah SWT.

Jika anda tidak mengenal apa itu hati, susah untuk anda mencapai jalan yang betul…hati ni macam ombak…kadang-kadang tenang, kadang-kadang badai, dan lain-lain lagi, biasanya musim tengkujuh di pantai timur Malaysia ombak bergelora, sebabnya angin kuat…apa maksudnya? maksudnya suasana yang mempengaruhi ombak.

Antara faktor yang kuat mempengaruhi hati adalah suasana di sekeliling kita, jika anda di kilang getah, paling kurang baju anda berbau busuk, jika anda di kilang perfume mungkin anda berbau wangi (saya tak suka wangi yang melampau).

Lihatlah disekeliling kita…banyak benda yang boleh rosakkan hati.. tivi, movie, internet, aurat, dll, mungkin sebab ini yang membuatkan sebilangan golongan memisahkan kehidupan dunia dan hanya berkhalwah sepanjang masa, tapi itu bukan ajaran ad Din ini, bukan salah mereka, mungkin sedikit kesalah fahaman methode sebenar agama ini…

Buat mereka…janganlah pisahkan kehidupan dunia dengan hanya berprivacy, seolah-olah lari dari realiti hidup, takut hadapi cabaran, penakut kelihatan lemah bukan?…mukmin yang kuat lebih afdhal disisi Allah SWT daripada mukmin yang lemah.

Bagaimana mengahadapi realiti ini?

Juhud menghadapi setiap semua kerosakan di hadapan kita…”fuhh…pakaian dia” kata Ali pada Abu apabila melihat seorang wanita, tetapi dengan kekuatan dan kejuhudan si Abu terus memalingkan mukanya demi memelihara hati dari dikotori, dan banyak lagi suasana yang menuntut kejuhudan kita melawan kejelekan dunia.

Hati yang dilembutkan dengan maksiat sehingga mencapai tahap kritikal akan menjadi buta, hati yang buta tidak lagi memandang maksiat itu dosa…berat bukan? jika maksiat tidak dipandang dosa maknanya hari-hari dosa…jangan ditunggu washing machine alam akhirat, disana sabun dan airnya api.

Buat pemuda-pemudi saya sarankan kitab Shina’atus Shabab (صناعة الشباب )oleh Said Hawa, dicoretkan kisah-kisah bagaimana pemuda seperti kita menjaga iman mereka, semoga memberi manfaat.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

3 thoughts on “Jagalah Hati, Jangan Kau Kotori

  1. Assalamualaikum…blh sy ketahui,di manakah saya blh dptkn kitab yg Penulis sarankan tersebut,adakah ianya terdapat di dalam bahasa melayu juga?Tlg berikn penjelasan,JazakAllahu khoiran…

    • waalaikummussalam

      buku tu saya dapat dalam bahasa arab sahaja, tak tahulah ada terjemahan atau tidak…saya cuba tengok2 kat malaysia memang tak ada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s