Islam Dan Kegemilangannya

1173581284_2f118fe7ee

Bismillahirrahmaanirrahim

Jika di penulisan yang lepas saya menceritakan bagaimana zaman gelap yang dilalui oleh warga eropah, kali ini suka saya ingin mengceritakan zaman kegemilangan Islam.

Sebaik-baik kurun adalah tiga ratus kurun selepas wafatnya Rasulullah, perkara ini jelas disebut dalam hadith, dalam tempoh wafat baginda banyak revolusi yang berlaku kepada perkembangan Islam.

Bermula zaman khalifah ar Rasyidin lagi Islam sudah mula tersebar luas, dasar perluasan kuasa ini diteruskan sehingga zaman Umawiyyah, Abbasiyyah, Andalus, dan Othmaniyyah.

Dalam era yang dilalui setiap zaman itu, Islam jelas menampakkan kegemilangannya, hebat di sudut sistem, ekonomi, dan paling mengkagumkan kita ialah proses perkembangan ilmu, umat ketika itu cukup faham dan menitik beratkan proses pembalajaran.

Lihat sahaja berapa ramai ilmuan dan tokoh-tokoh yang kita lahirkan, setiap kurun lahirnya mujtahid dan mujaddid, perkara ini juga disebut dalam hadith baginda. Jelas bagi kita umat Islam tidak hidup dalam kegelapan seperti yang dialami oleh eropah.

Manusia akan terus dalam kegelapan tanpa ilmu, itulah yang dialami oleh warga eropah, sehingga mereka terpaksa bangun mencari cahaya bagi menerangi hidup mereka, tapi tidak buat umat Islam, cahaya itu sedia ada, cuma kadang-kadang agak malap dan kadang-kadang sangat terang.

Bodohlah mereka yang memandang barat tanpa mengkaji proses yang dialami mereka, mereka bangun dari kesusahan demi hidup yang lebih baik, umat Islam sepatutnya menggilap kembali keagungan yang kita miliki, bukan memandang mereka sebagai ikutan.

Jika diteliti, mereka sebenarnya keluar dari satu bencana dan mencipta satu bencana baru apabila menolak fitrah, apakah fitrah itu? Agama, itulah fitrah yang wujud dalam setiap diri manusia, campaklah kemana pun kita, perasaan ingin beragama (baca : bertuhan) tetap wujud sampai bila-bila, orang yang lapar akan kenyang bila makan, begitu juga jiwa yang kosong akan penuh dengan beragama.

Tidak perlulah saya sebut kerosakan demi kerosakan yang dialami barat, jika pandangan kita pada kemodenan yang mereka ada, ingatlah…Rom dan Parsi pernah melalui zaman kegemilangan tamadun mereka, tetapi runtuh dek kerana kejahilan yang mereka miliki, tidak heranlah dengan mudah Islam menawan mereka.

Begitulah saat-saat yang dialami barat kini, masa yang akan menentukan keruntuhan mereka, bodohlah mereka yang masih mengagungkan budaya, sistem, ekonomi dan apa sahaja milik barat.

Umat ini sepatutnya bersedia dengan kebangkitan yang Allah janjikan, bukan lagi memandang barat sebagai ikutan, bersedia untuk menggantikan sistem yang akan runtuh tidak lama lagi.

Umat Islam harus keluar dari kejahilan jika ingin melihat kebangkitan ini terlaksana, umat ini harus keluar dari sembahan hamba pada hamba kepada sembahan hamba pada Sang Pencipta jika ingin bebas, selagi terikat pada hamba umat ini tidak akan mampu bangkit.

Bagaimana untuk merealisasikan kurun yang diiktiraf oleh baginda dan zaman kegemilangan yang pernah umat ini lalui tidak lain hanya dengan membebaskan diri dari terus menyembah sistem hamba, ekonomi hamba kepada sistem dan apa sahaja yang menjadi milik pencipta sistem alam ini.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s