Barat Pencuri?

2655354178_425aeecf3d

Bismillahirrahmaanirrahim

Selama ni terfikir juga kenapa golongan yang bangkit di eropah pada zaman kebangkitan menyeru masyarakatnya untuk menyertai perang salib yang berlanjutan selama ratusan tahun.

Benarlah kebangkitan mereka untuk melepaskan diri dari kongkongan gereja dan agamawan mereka yang jumud, setelah mereka bangkit, mereka memerlukan sumber untuk meneruskan agenda kebangkitan mereka, maka…

…tercetuslah perang salib, kemenangan antara pihak Islam dan Kristian silih berganti, jika kita menganggap golongan salibiah ini berperang atas dasar agama semata itu tidak benar, sedangkan mereka bangkit untuk melepaskan diri dari kongkongan agama masakan mereka berjuang untuk itu.

Perjuangan mereka atas dasar KEBANGKITAN, demi masa depan yang lebih mulia kerana sebelum itu kehidupan mereka tidak ubah bak binatang yang hidup dan menunggu mati bila tiba saatnya.

Maka jatuhlah satu persatu tanah umat Islam ditangan tentera salib, yang paling tragis bila kita kehilangan bumi Andalus, di situlah pihak salib betul-betul mengambil manfaat mereka, bumi Andalus terkenal dengan segala macam ilmu, bumi yang mencapai tahap ketamadunan yang tinggi pada masa itu.

Dari bumi Andalus mereka angkut segala ilmu yang ada untuk digunakan, mereka manfaatkan sepenuhnya demi kebangkitan mereka.

Buktinya manhaj ataupun methode penulisan dan buku mereka mempunyai persamaan dengan manhaj ulama Islam. (Sila rujuk : Manhajul Bahs fi ‘ulumul Islamiah oleh Mohd Dusuqi)

Malah jika kita merujuk buku ‘Methode Penulisan’ oleh penulis Islam, banyak dijelaskan bagaimana kedudukan sebenar manhaj-manhaj penulisan Barat yang jelas diambil dari umat Islam.

Mereka mencari cahaya setelah lama bergelap di alam mereka di bumi Islam yang penuh bercahaya ketika itu, malang sekali mereka yang berkiblatkan Barat tanpa menteliti sejarah mereka.

Maka terus meneruslah hina umat ini bila taat dan patuh itu diserah pada ‘makhluk’ bukan lagi ‘khaliq’ dek rasa bangga apa yang ada padanya.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s