Islam Berjuang

1_234302452l

Bismillahirrahmaanirrahim

Islam bukan sebuah agama yang datang hanya menyucikan diri kita, Islam juga bukan sebuah agama seperti fahaman isme-isme yang direka manusia, Islam itu syumul dan Islam itu adalah sebuah perjuangan pembebasan.

Bagaimana kita yang dilahirkan dengan penuh kebebasan dari perut seorang ibu diikat dan dibelengu sehingga hilang kebebasan yang kita miliki.

Fahamkah kita apa itu kebebasan yang kita miliki?

Kebebasan kita ialah menafikan taat dan patuh kepada sesama makhluk, kenapa kita perlu patuh kepada makhluk sedangkan makhluk itu sendiri dicipta, itulah kebebasan kita.

Lihatlah di pelusuk dunia ini, betapa ramainya umat Islam yang tunduk pada makhluk, dari sistem pemerintahan, ekonomi, dan sistem-sistem yang lain, semuanya ciptaan manusia, kita seolah lembu yang disuruh untuk taat padanya.

Begitulah datangnya Islam untuk membebaskan semua makhluk di dunia ini dari terus menjadi lembu kepada penguasa, penganiaya dan mereka-mereka yang punya kepentingan sendiri.

Perjuangan Islam memuliakan diri kita, perjuangan Islam menegakkan kalimah Allah yang tinggi, akan tetapi penganiyaan dan ketidakadilanlah yang membuatkan kalimah itu tidak mampu ditegakkan, halangan itu harus dihapuskan.

Pergerakan menghapuskan halangan itu dinamakan jihad, dan jihad itu tidak pernah berhenti sehingga keharini dan mungkin berlarutan kekurun atau abad akan datang, kerana ianya sebuah perjalanan yang panjang.

Sebagai seorang Islam, harus menilai dirinya, adakah dia seorang Islam apabila membiarkan musuhnya senang-lenang, seorang muslim harus bergerak dan berjuang tanpa membiarkan sesaat pun musuhnya dalam kesenangan.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s