Suami Isteri (Menjaga Perkara Remeh Yang Tidak Disukai Suami)

Mungkin Ubat Gigi Ini Perceraian Boleh Berlaku

Mungkin Ubat Gigi Ini Perceraian Boleh Berlaku

Bismillahirrahmaanirrahim

Menjaga perkara remeh yang tidak disukai suami mu, kadang-kadang sesuatu yang kita anggap besar menjadi perhatian, yang remeh-temeh dipandang enteng sedangkan yang remeh itulah bisa menjadi perhatian besar sang suami.

Banyak perselisihan suami isteri dalam rumah tangga di sebabkan perkara kecil dan remeh, selalu tak tutup lampu, selalu basahkan lantai, selalu selerakkan itu ini dan macam-macam.

Mungkin bagi si isteri ianya suatu yang remeh, lain bagi sang suami, jika perkara itu selalu diulang sehingga menyakitkan hati ianya bisa meretakkan rumah tangga.

Jika kita merujuk di mana-mana jambatan banyak kes penceraian disebabkan perkara kecil, ada yang tak masuk akal, mungkin boleh dibuat bahan ketawa tapi itulah hakikat, minta tidak berlaku keatas diri kita.

Khusus nya dalam soal tanggung jawab dan bidang tugas seoarang isteri, ianya perlu dititik beratkan dan diambil cakna perkara remeh yang bisa menggugatkan rumah tangga anda.

Dan janganlah anda mengulang perkara yang telah dilarang suami, walaupun pada fikiran ianya remeh, kecil-kecil lama-lama jadi bukit, begitu juga perkara yang anda kira kecil tapi bisa membesar bila selalu diulang.

Dalam hadith Rasulullah SAW pernah mengingatkan kita supaya berhati-hati dari dosa-dosa kecil, dosa kecil yang diulang-ulang bisa menjadi besar, dan membakar kita diakhirat nanti wanauzubillahi minan naar.

Begitu juga dengan perkara remeh temeh yang diulang sehingga membesar di hati suami, ianya boleh membakar kebahagiaan rumah tangga anda, berhati-hatilah dengan nya.

Anda juga boleh merujuk artikel Ust Hasrizal ” Selamatkan Rumahtangga Dengan Hikmah Puasa “

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

2 thoughts on “Suami Isteri (Menjaga Perkara Remeh Yang Tidak Disukai Suami)

  1. tapi gimana jika suami yang menganggap remeh hal-hal yang tidak disukai sang istri?? kebanyakan yang dibahas selalu tentang bagaimana istri mengerti suami, menerima suami apa adanya dan masih banyak lagi…
    sedangkan sedikit sekali masalah yang membahas soal hati, keinginan sang istri. terima kasih..

    • Yah betul tu….selalu kita dengar tentang isteri. Gimana pula si suami?Sebenarnya yang kamu baca itu di dalam bahagian tanggungjawab isteri. Bacalah di bahagian tanggungjawab suami.

      Untuk persoalan itu saya kira kedua2 nya harus memainkan peranan masing2. Jika hanya seorang sahaja yang memainkan peranan mereka dan seorang lagi berdiam diri maka rumah tangga itu tidak akan kekal selamanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s