Suami Isteri(Jangan bergaduh dengan Suami mu dihadapan anak-anak)

Jangan gaduh-gaduh tak baik tau

Jangan gaduh-gaduh tak baik tau

Alhamdulillah kita dapat bertemu kembali dalam siri-siri suami isteri, keadaan sekarang sudah agak selesa, jadi tak perlulah saya banyak membuang waktu dengan mengabaikan tanggungjawab saya disini.

Bismillahirrahmaanirrahim

Anak-anak kecil khusunya, janganlah kamu bergaduh dihadapan mereka, dan janganlah kamu meninggikan suara, kerana anak-anak pada peringkat ini dalam keadaan takut.

Bahkan mereka menyangka setiap perbalahan diantara kedua ibu bapa mereka akan berakhir dengan penceraian, bergaduh dihadapan anak-anak sebenarnya akan memberi kesan negetif kepada pembesaran mereka.

Para ulama ilmu Nafs menganggarkan kesan daripada pergaduhan yang berterusan dihadapan anak-anak akan memberi impak negetif kepada mereka sehingga mereka besar, antara kesannya ialah kebencian mereka kepada perkahwinan, takut mengenainya, takut berulang kepada dirinya jika dia berkahwin, kerana pemikiran seperti itu sudah ditanam sedari kecil lagi.

Jadi apakah yang perlu dilakukan oleh sepasang suami isteri dalam soal ini?

Perbalahan, perselisihan dsb adalah satu lumrah dalam kehidupan berumahtangga, pepatah melayu ada menyebut “ sedangkan lidah lagi tergigit” apalagi suami isterikan, Cuma bagaimana kita menghadapinya, itu sangat penting.

Hendaklah kita faham perbalahan yang berterusan akan memberi kesan buruk, oleh itu kita harus berada dalam keadaan yang terkawal, jauh dari meninggikan suara, caci maki, dan yang seumpama dengan nya.

Boleh juga jika perbalahan hampir tercetus anda berdua masuk ke bilik, selesaikan di dalam bilik, bukan dihadapan anak-anak,  yang penting jagalah suara.

Wajib bagi setiap pasangan menjauhi dari mempengaruhi anak-anak yang ayah mereka telah menzalimi ibu mereka, begitu juga sebaliknya, ini adalah satu perbuatan yang amat buruk, kerana ianya akan menghilangkan rasa hormat anak-anak kepada ayah atau ibu mereka.

Seorang isteri wajib memahamkan kedudukan suami mereka kepada anak-anak, seorang ayah wajib dihormati, disanjungi, sesuai dengan kedudukan nya, seorang ayah pula perlu memahamkan anak-anaknya yang ibu mereka wajib disayangi, juga dihormati dsb.

Pasangan yang jahil tidak menghiraukan perkara ini, mereka bergaduh, meninggikan suara, mencaci, sehingga mendatangkan suasana yang tidak selesa di dalam rumah, kesan yang amat buruk bakal menimpa anak-anak di atas kelakuan jahil mereka ini, wanauzubillah min zalik.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s