Kisah Di Bagan Pinang

DSC04291

Bismillahirrahmaanirrahim

Entah kenapa rasa nak cerita tentang Bagan Pinang selepas kekalahan teruk ditangan UBN. Bila baca blog al-bakistani rasa berapi nak marahkan dia, tapi kena rasional, kita tak boleh menolak dan menerima atas dasar ketaksuban parti tetapi atas dasar kebenaran yang sahih.

Hari penamaan calon apa yang dapat dilihat dari dua belah pihak, tak ada beza sangat dari sudut akhlak, belah pembangkang ni baik sikit, pun begitu kata-kata kesat dari dua belah pihak memang tak dapat lari, kami cuba mententeramkan seorang pakcik yang malaung ” umno babi…umno babi… ” ” sabar pakcik…sabar..” kata salah seorang dari kami.

Ramai orang bawahan ni masih tak faham ideologi apa yang mereka dokong, apa yang ada dalam diri mereka perasaan bencikan UMNO atas sebab kejahatan yang mereka lakukan, itu tidak menjamin penyelesaian secara menyeluruh dan pulangan masa hadapan yang menguntungkan.

Kefahaman kepada ahli perlu dikuatkan, kita ada usrah…lidah rasmi parti, harakah…laman web, blog-blog…tapi sayang, mekanisme ini semua kebanyakan nya lebih digunakan untuk membangkitkan kebencian terhadap pihak lawan, bukan kefahaman tentang ideologi parti.

Apa beza orang umno melaungkan kita babi dengan orang kita melaungkan ayat yang sama?

Perjuangan ini bukan jalan yang mudah, pejuang yang melalui jalan ini adalah mereka yang dipilih Allah, teguh dan tabahlah mengharungi jalan ini duhai pejuang.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

2 thoughts on “Kisah Di Bagan Pinang

  1. Alhamdulillah, kita sudah jumpa buku dengan ruas bukan..

    Nampaknya kau dah jump benda tu…

    Sama2 kita baiki akhlak pejuang kita ye

    • Memang kita semua tak lari dar kesilapan, terutama dari sudut akhlak, tetapi menolak dan kecewa perjuangan ini kerana masalah akhlak sehingga beralih arah adalah lebih buta dari orang buta.

      Mencela pimpinan yang berjuang juga adalah satu akhlak daripada akhlak yang buruk tadi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s