Suami Isteri (Jauhi Khalwat Bersama Bukan Mahram)

1392106091_da294471d3

Bismillahirrahmaanirrahim

Jauhi Khalwat (berduaan) Bersama Bukan Mahram

Jika Islam melarang wanita berdua dengan lelaki yang bukan mahram, apatah lagi bagi seorang wanita yang bergelar isteri sudah tentu berganda-ganda larangan nya.

Pelbagai kes kita dengar melibatkan isteri orang dengan lelaki luar, bersekedudukan, berdua-duaan, berkhalwat, ber…ber.. yang tak sanggup saya ungkap disini.

Amat nipis iman umat di zaman ini, mudah jatuh ke lembah yang hina, tanpa pendinding (iman) yang kebal dengan mudah kita dirasuk syaitan.

Antara suasana masyarakat kita ialah mudah menjemput orang yang bukan mahram memasuki rumah ketika ketiadaan suami, walaupun ahli keluarga terdekat, ia nya satu kesalahan.

Seorang isteri solehah pasti alert dengan perkara ini, tidak mudah menjemput orang masuk tanpa kehadiran suami bersama.

Bagaimana dengan bapa mertua?

Walaupun bapa mertua, tidak dibenarkan masuk kerumah anak mertua nya ketika ketiadaan suami, kerana berdua-duaan yang ketiga adalah syaitan.

Perkara ini tidak menjadi masalah jika masyarkat kita ‘mengaji’, apakan daya, masyarakat kita jauh ketinggalan dari sudut keintelektualan, berbeza zaman tok nenek kita dahulu, mendalami ilmu agama adalah perkara asas bagi mereka.

Umat kini, masakan disuruh belajar agama yang asas, pegang buku mungkin setahun sekali ataupun tidak pegang terus. Bukan nak suruh belajar agama sampai jadi ulama, cukuplah tahu batas halal haram nya.

Semoga wanita faham masalah ini, sedarlah kita umat yang terlalu nipis iman dan mudah terleka, jauhilah perkara haram, kuatkan diri dengan amal ibadah agar iman bertambah.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s