Gelagat-2

Assalamualaikum

Selama bekerja di kedai ni, kepala otak ni cuba membaca pembeli, peninjau, pensurvey, macam-macam gelagat dan cara mereka berinteraksi.

Hari ni dapat kesan satu cara pembali, mungkin kita pernah melakukan nya sebelum ini, modus operandi nya camni, diorang masuk kedai buat macam biasa, tengok dari satu barang ke barang yang lain, kadang-kadang tanya pendapat ” camni bagus tak? letak ni bagus tak? antara dua ni mana cantik ye? ” dan pelbagai soalan lagi.

Sampai pada barang yang dia nak mula tanya harga, lepas tu mintak kurang, bla..bla..bla… jadilah beli. Cara ini mengelak dari tuan kedai dapat kesan yang dia berkeinginan sangat pada barang itu, dengan cara ini harga mungkin dapat dikurangkan.

Saya dapat kesan cara ini bila barang yang dia nak tu separahunya sudah ada di dalam keretanya, datang kesini untuk mencukupkan barang tersebut.

Seronok dapat kenal gelagat manusia ni, perbezaan cukup ketara berbanding ketika belajar, kerana masa itu semua orang belajar dan terpelajar, disini pelbagai lapisan dari awam nya hinggalah khawwasnya.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s