Hamas Radikal?

Bismillahirrahmaanirrahim

” Hamas tu radikal” kata seorang guru, ” Hanya Yasser Arafat yang dapat menyatukan umat Palestin, sekarang Yasser Arafat dah tak ada, semua orang Palestin berperang sesama mereka bukan Israel”. Tambahnya lagi. Saya ambil pendirian berdiam diri.

Dalam hati saya katakan yang dia ni hanya baca@lihat laporan dari media arus perdana tidak tahu apa dari sebelah Hamas. Tak mengkaji siapa sebenarnya Hamas.

Tahukah kita bahawa Hamas tidak pernah membalas serangan PLO yang dipimpin Yasser Arafat dan Mahmod Abbas. Walaupun mereka ditangkap, diseksa, dipenjara…Hamas tetap dengan dasar mereka tidak menumpahkah darah rakyat Palestin walau setitik.

Prinsip ini mereka pegang dengan teguh sehingga hari ini. Adakah golongan seperti ini kita anggap radikal? adakah kerana mereka mempertahankan tanah air mereka sendiri mereka dianggap radikal? adakah kerana mereka yang sanggup meletakkan nyawa sebagai taruhan dianggap radikal?

Jangan sedap mulut. Bukankah dalam Islam kita diajar apabila sesuatu berita itu disampaikan kita harus check terlebih dahulu kesahihan nya?. Jangan hanya menerima khabar sebelah pihak sedangkan di pihak yang lain kita abaikan. Jauhilah dari sifat seperti itu.

Wallahu ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s