Manakah Pilihan Anda?

Bismillahirrahmaanirrahim

Cuba anda pilih satu daripada dua ini :

1. Mat rempit langgar ibu anda. Dia dihukum penjara 6 bulan dan denda RM 1o ribu kepada Mahkamah. Duit tersebut akan diambil oleh pihak kerajaan. Satu sen pun tak dapat kepada keluarga si mati.

2. Mat rempit langgar ibu anda. Dia dihukum membayar denda kepada keluarga si mati RM 10 ribu. Duit tersebut 100% dapat pada keluarga anda.

Soalan nya, antara dua situasi di atas yang manakah pilihan anda? 1? atau 2?………

Ya!!! saya yakin ramai yang pilih no.2…kalau ada orang langgar kereta kita sudah tentu kita mintak ganti rugi. Inikan orang tersayang. Ganti rugi itu semestinya sampai ke tangan kita, bukan menjadi hak orang lain. Itulah yang masuk akal.

Jika anda memilih no.2 itu adalah hukum Islam. Ianya sesuai dengan fitrah dan logik akal manusia. Adapun yang pertama adalah hukuman yang direka oleh manusia. Hanya menguntungkan kerajaan. Kerana duit dapat pada kerajaan. Yang rugi adalah keluarga si mati. Dahlah orang tersayang meninggal, duit denda pun tak dapat.

Begitulah lemah dan tak sempurnanya akal manusia. Kembalilah kita kepada hukum yang betul-betul sesuai dengan fitrah dan logik akal. Itulah hukum Islam yang adil dan membahagiakan.

Bila lagi kita nak mengamalkan hukum Islam????

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s