Kampung Ku Kini

Bismillahirrahmaanirrahim

Baru perasan kini dah banyak perubahan, bukan lama tak balik kampung tapi memang sistem kapitalisme mendesak kita bergerak laju kedepan. Kalau ketinggalan selangkah kebelakang kita akan dilihat kolot dan kuno.

Semalam ke masjid, agak terkejut kerana dapat khabar masjid yang sekian lama tempat kami solat jumaat dan terawih di bulan ramadhan akan dirobohkan dan dibina masjid yang baru di atas tapak yang sama.

Itu satu perubahan yang dah lama penyokong dan pendokong masjid tersebut tunggu, dengan pembesaran masjid itu nanti banyaklah program-program yang lebih mantap harus dilakukan sesuai dengan fizikal nya.

Saya melangkah ke dalam masjid, budak yang dulu pernah saya cubit kerana bising dalam masjid kini dah besar panjang malah sebaris dengan orang dewasa mengerjakan sunat, pak cik yang jadi imam solat Isya’ juga dah tiada, dulu lepas 8 rakaat terawih dia dengan perlahan keluar buka kaunter zakat di belakang, kini amil nya dah lain.

Dulu juga ada seorang brader yang sibuk jaga budak-budak dengan rotan, kalau dibuat bising dengan pantas rotan itu diacukan kepada budak-budak sekadar mengugut, mungkin ada seorang dua yang pernah dihinggap kepedihan rotan sakti brader tu, saya tengok dia suka melayan kerenah budak-budak tu dengan rotan persis FRU dengan belantan mereka, sekarang brader tu entah kemana, budak-budak kembali bising macam kambing dapat keluar kandang ke padang rumput.

Mungkin 5,6 tahun lagi makin banyak perubahan yang berlaku, imam yang ada sekarang pun macam dah tak lama nak berganti baru, moga Allah panjangkan umur dalam keredhaanNya insyallah.

Wallahu Ta’ala A’lam

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s