Kuasa Melayu Terhakis?

Bismillahirrahmaanirrahim

Ramai orang memperkatakan mengenai kuasa, keistimewaan dan kelebihan yang diterima orang Melayu.

Namun sedarkah kita, semua itu makin hari makin terhakis. Cukup parah dan membimbangkan keadaan nya.

Lihat sahaja penguasaan kaum lain dalam sektor-sektor di Malaysia. Ekonomi, pendidikan, sukan, tak lama lagi juga politik.

Bangsa Melayu begitu terasing di bumi sendiri, kurang penambahan dari sudut kualiti dan kuantiti dalam pelbagai bidang kecuali jenayah.

Penulis melihat puncanya pada proses pembangunan insani bangsa Melayu tidak berjaya dan gagal. Soal melahirkan modal insan berkait dengan peranan kerajaan yang dikuasai sebilangan besar bangsa Melayu.

Dalam bahasa mudah adalah golongan politikus. Mereka adalah kelompok yang merancana pembangunan material dan juga insani di Malaysia.

Tidak dinafikan memang ada usaha dijalankan bagi membangunkan bangsa Melayu seperti projek DEB. Namun perlaksanaan yang dijalankan oleh golongan politik nepotalisme menggagalkan projek tersebut.

Jelaslah peranan ahli politik Melayu yang gagal melihat tujuan sebenar kedudukan mereka bagi membantu bangsa Melayu adalah punca kemerosotan bangsa ini.

Akhirnya kuasa Melayu terhakis dan bakal lenyap selamanya kerana tiada modal insan yang mampu menggalas mana-mana tanggungjawab memimpin negara ini. Ketika itulah kepercayaan rakyat akan mula beralih kepada bangsa lain.

Politikus yang bermotifkan kekuasaan dan harta, mengatasi usaha pembangunan agama, bangsa dan negara wajib ditolak oleh rakyat jika ingin lihat bangsa ini bangkit.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s