Wanita, antara kemodenan dan maruah

Bismillahirrahmaanirrahim

Wanita adalah ciptaan yang cukup istimewa dari perspektif Islam. Kedudukan nya dimuliakan dan ditempat yang istimewa. Pelbagai ganjaran yang berganda setiap amalan yang dilakukan oleh kaum wanita, dengan kata mudah mereka mudah memperoleh syurga.

Sejak dari zaman Greek dan Yunani lagi, perbahasa wanita menampakkan diskriminasi dan kedudukan yang jelek dan hina.  Wanita pada bangasa-bangsa lain juga agama mereka seperti wang atau barangan yang boleh ditukar milik. Nilai harga mereka seperti barangan yang boleh dibeli di pasar.

Tanpa penghormatan yang sebaiknya buat wanita, pelbagai masalah dan gejala yang merosakkan institusi masyarakat. Wanita yang diletakkan nilai mereka tidak lebih sebagai barangan yang boleh dijual beli dengan sendirinya mencorakkan kehidupan masyarakat yang huru-hara.

Kedatangan Islam memberi cahaya dan rahmat buat kaum wanita. Mereka diletakkan ditempat yang sepatutnya. Kedudukan amal mereka dipertanggungjawabkan sama seperti kaum lelaki. Banyak nas dari al-Quran dan hadith memberi penekanan kepada kemuliaan kaum wanita.

Namun masakini, disebalik retorik kebebasan wanita, perjuangan hak wanita dan lauangan tuntutan kuasa buat wanita, sedarkah mereka penjajahan baru bermula. Wanita masakini diprogram dan disogok agar menerima secara mutlak bahawa harga diri mereka terletak pada paras rupa yang cantik dan jelita, muda, tubuh badan yang langsing, diselimuti pakaian yang berjenama dan perhiasan yang anggun.

Maka akhirnya wanita masakini sibuk dengan berbelanja bagi melengkapi semua itu. Mahu dianggap moden dan berjaya. Melanggan pelbagai produk kecantikan, menghabiskan ribuan ringgit untuk terapi kecantikan dalaman dan luaran, malah ada yang sanggup melakukan pembedahan plastik. Kesemuanya memberi keuntungan buat kaum pemodal yang berjaya memprogramkan harga diri mereka terletak pada nilai material.

Kaum wanita di manapun mereka berada, baik negara maju, membangun mahupun negara mundur, terjerat dalam krisis identiti diri. Mereka lupa tentang harga diri sebenar mereka. Mereka keliru kedudukan mereka sebagai wanita. Mereka berjaya diprogramkan dengan nilai baru buat diri mereka.

Wanita di barat yang dikatakan mendapat kebebasan telah dieksploitasi secukupnya dengan menggunakan mereka dalam pelbagai sektor terutama pengiklanan. Apa yang menyedihkan ramai dikalangan wanita Islam yang berjaya dikaburkan dengan laungan kebebasan barat sedang mereka sendiri tidak pernah cuba mencari kebebasan wanita dalam Islam.

Wanita Islam di abad moden ini perlu jelas kedudukan, kebebasan, kemuliaan, maruah mereka yang digariskan Allah buat mereka. Allah sebagai pencipta sudah pasti menyediakan yang terbaik buat hambaNya. Tetapi sejauhmana umat ini mampu menterjemahkan kebaikan Islam itu terletak di atas penguasaan penganutnya terhadap ilmu.

Wallahu ta’ala a’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s