Kekeliruan Umat

Bismillahirrahmaanirrahim

Ketika tamat perang dingin pun umat Islam masih lagi mencari solusi kepada kelemahan dan kemunduran mereka. Pada masa itu, barat membangun mencorak pembangunan material mereka.

Umat Islam seolah menghadapi kejutan seperti yang dialami oleh bangsa eropah era perang salib yang terkejut melihat dunia Islam. Begitulah umat Islam dewasa ini cuba menyaingi barat.

Namun amat sedih ketika umat ini cuba bangkit, masih ada yang belum mampu mengenal cabaran utama mereka. Mereka ‘tersesat’ dengan perkara kecil yang merugikan tenaga umat. Teringat penulis berkaitan aduan tahanan ISA kepada SUHAKAM berkaitan layanan buruk, makanan dan suasana penjara yang tidak nyaman, sedang masalah pokok yang wajib diajukan ialah membebaskan diri mereka yang ditahan dibawah tahanan ISA.

Penulis meletakkan kekeliruan ini kerana kecetekan ilmu sehingga gagal membaca perkara besar daripada perkara-perkara kecil. Antara bentuk kekeliruan masakini ialah gagal membezakan antara asas, prinsip dan dasar dengan pendekatan atau cara.

Jika perkara ini membuat kita bertelagah, mengatasi saingan utama kita adalah jauh sekali mencapai kejayaannya.

Wallahu ta’ala a’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s