Punca Islam Diperkuda

Bismillahirrahmaanirrahim

Setelah tamat peperangan di Afghanistan, ramai di kalangan mereka yang berbangsa arab pulang ketanah air masing-masing. Mereka datang dari Arab Saudi, Yaman dan beberapa buah negara arab lain lagi.

Kebanyakan mereka mempunyai pegangan salaf yang hebat. Semangat jihad yang sangat tinggi. Setelah tragedi September 11, mereka jugalah antara golongan yang menjadi mangsa ‘kambing hitam’ kepada kerajaan-kerajaan yang ingin menzahirkan kesetiaan mereka kepada Amerika.

Menarik di Yaman, Presiden Abdullah Saleh menjalin hubungan dengan golongan jihadis aliran salaf ini. Hubungan yang dijalinkan sebenarnya demi kepentingan survivur politik beliau. Bagi Abdullah Saleh, ancaman sebenar kepada tampuk pemerintahan nya ialah golongan Syiah yang mendapat dokongan dari kerajaan Iran.

Aliran Salafi amat sentimental apabila menyentuh soal syiah. Perkara ini memudahkan Abdullah Saleh mempergunakan mereka demi mempertahankan kedudukan dan melindungi dirinya dari ancaman syiah.

Ketika rakyat Yaman bangkit menentang kezaliman Abdullah Saleh, golongan Salafi mula tersepit antara memberi sokongan kepada kerajaan dan bersama rakyat dalam revolusi yang tercetus hasil kekejaman kerajaan sendiri. Sehingga ada yang mengharamkan demonstrasi apatah lagi sebuah revolusi.

Perkara ini mengingatkan bagaimana keturunan Saud di Arab Saudi diangkat menjadi pemimpin Arabia pada masa dahulu dan kekal sehingga kini. Maryam Jameelah menjelaskan isu ini, dimana Raja Saud berjaya mempengaruhi gerakan Muhammad Bin Abdul Wahab bersama-sama beliau menentang kerajaan Turki Uthmaniyyah dengan sentimen sufi. Sehinggalah berakhirnya sistem khilafah (perlu diingat kerajaan Turki Uthmaniyyah tumbang bukan dengan sebab ini sahaja).

Dari dua keadaan ini, terdapat satu persamaan iaitu, golongan politik berjaya menggunakan mereka yang ikhlas dalam perjuangan mereka. Oleh kerana hakikat kekuasaan mengatasi sentimen keagamaan, maka selalu sahajalah orang politik menggunakan orang agama.

Maka, golongan agama seharusnya peka dengan situasi sebenar politik selain menekankan soal agama. Perkara ini mengelakkan golongan agama selalu diperkudakan kerana kelemahan diri sendiri dalam memahami dan menguasai dunia dek menekankan sentimen agama sahaja.

Kerana itulah Islam datang dengan sifat Wasatiyyah. Penguasaan yang seimbang di antara duniawi dan ukhrawi mampu mengelakkan kita dari terjerumus kedalam lubang buat kedua, ketiga dan keempat kalinya. Moga Allah membuka pintu hikmahNya buat kita.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s