Antara Taqlid Sufi dan Salafi

Bismillahirrahmaanirrahim

Ketika mana ramai dikalangan salafi menuduh golongan sufi adalah pentaksub dan taqlid buta kepada syeikh mereka, dalam tidak sedar, golongan salafi apa kurangnya.

Hal ini terjadi apabila mereka berhujah maka, didatangkan kata-kata dari ulama salaf zaman awal atau pertengahan Islam.

Apabila disanggah tentang kata-kata itu tidak menepati tuntutan zaman kini, dengan pantas mereka menyentuh tentang keahlian kita menafikan kata-kata ulama salaf terdahulu.

Lebih tepat golongan seperti ini dilabelkan literalis atau zahiriyyah moden. Mereka tidak sedar yang para ulama mujtahid itu mentafsirkan sesuai dengan zaman mereka. Mereka mujtahid kerana mampu mentelaah dan menterjemah al-Quran dan sunnah itu bertepatan dengan tuntutan zaman mereka sehingga, Islam itu dilihat relevan setiap masa dan tempat.

Perubahan zaman adalah faktor besar kepada perubahan pendapat atau fatwa para ulama. Kita memerlukan ketajaman akal untuk menterjemahkan Islam itu selari dengan zaman kini.

Oleh kerana kebanyakan kita tidak punya ketajaman akal maka, jalan mudah dan pintas ialah bertaqlid. Mengambil pendapat zaman pertengahan dahulu terus diletakkan pada masakini tanpa mempedulikan kesesuaian fatwa tersebut dengan keadaan semasa.

Dengan itu benarlah mengenai sifat taqlid yang ada pada golongan salafi konservatif ini mempunyai persamaan dengan golongan pseudo-sufi.

Wallahu Ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s