Tamadun Islam : Antara Terbuka atau Tertutup

Bismillahirrahmaanirrahim

Setelah sekian lama umat Islam mencari solusi kepada kelemahan dan kemunduran mereka, kebangkitan itu mula menampakkan kesannya. Umat ini setelah melalui beberapa periode mula terdidik dengan pencerahan yang dibawa oleh pembaharu agama ini di setiap zaman mereka.

Namun ia seperti roda. Jika pada setiap zaman itu pertembungan antara kaum tua dan muda atau progresif dan konservatif wujud, maka di zaman ini perkara itu juga wujud. Seperti mana era tajdid pada zaman Muhammad Bin Abdul Wahab kini gerakan itu menjadi kelompok konservatif kerana pengikutnya tidak meraikan zaman.

Penulis yakin perkara ini akan terus berulang di masa akan datang. Jelas perkara ini terjadi  samada kelemahan sosok itu yang kurang ilmunya atau tidak faham erti sebenar Islam. Perkara ini melambatkan kemenangan atau kebangkitan umat ini.

Dalam soal ini, suka untuk penulis datangkan beberapa kaedah yang mampu dijadikan petunjuk kepada kita mengharungi zaman-zaman yang kian mencabar pada masa akan datang.

Antaranya ialah, Muslim itu menerima apa sahaja perkara walaupun dari musuhnya sendiri  jika sesuatu itu memberi manfaat. Islam mengajar kita melihat kepada apa yang diperkatakan atau sesuatu yang dibawa, bukan kepada orang yang membawanya.

Contoh masakini seperti sentimen kebencian kepada Syiah telah menghalang umat Islam mengambil faedah daripada mereka. Majoriti Syiah kini berada di Iran telah melihatkan kemampuan mereka membangun negara dengan kuasa nuklear. Perkara ini mungkin boleh dipelajari jika mendatangkan manfaat. Atau sistem pemerintahan ulama yang mungkin boleh diterapkan kepada mana-mana negara jika dirasakan sesuai.

Demi pembangunan tamadun umat Islam juga, seharusnya kita meraikan dialog. Islam dalam kebanyakan nas sangat menyarankan dialog diadakan. Amat menyedihkan jika ada yang melontarkan idea terus dihukum dengan pelbagai tohmahan. Mendahului jemaah, mengharamkan buku, melabel dengan label-label yang kurang menyenangkan. Hal ini menzahirkan kerigidan pemikiran umat Islam, juga menyekat perkembangan idea di kalangan umat.

Umat Islam juga harus bersifat meraikan sesuatu yang tajdid. Mungkin sesuatu idea atau pemikiran itu kelihatan bertentangan dengan adat kebiasaan atau amalan keagamaan, namun ia perlu diteliti dengan baik sebelum diterima atau ditolak.

Penulis yakin, jika umat Islam bersifat terbuka begini, sudah pasti ketamadunan umat mampu dibina dengan baik dan kurang halangannya. Soal halangan dalaman, penulis kira sudah selesai jika pemikiran, dogma dan paradigma ini mampu diubah.

Wallahu ta’ala a’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s