Memahami Wacana Semasa

Bismillahirrahmaanirrahim

Saat gelombang kebangkitan Islam melanda dunia sekitar tahun 70 an dan 80 an, umat Islam di Malaysia tidak terkecuali menerima arus tersebut. Pelbagai kesan dapat dilihat samada dari sudut kehidupan harian sehinggalah ke dalam system pemerintahan negara.

Malaysia pada masa itu yang dipimpin oleh Dr Mahathir menyedari keadaan ini. Beliau sebagai tokoh negara yang bijak, sentiasa dapat menghidu perubahan dan langkah yang harus dilakukan bagi menangani arus kebangkitan yang melanda itu.

Ketika itu, kebangkitan ini didominasi oleh PAS dan juga ABIM (Comroux, 1996). Melihat kepada keadaan inilah Dr Mahathir merasakan perlu ada cara bagi menghalang dua kelompok ini, khususnya PAS yang menjadi seteru utama politik UMNO menguasai kedaan seterusnya dilihat memimpin masyarakat.

Ini sudah tentu merugikan kerajaan yang dipimpin oleh Dr Mahathir. Taktik bijak dan meranapkan dominasi pembangkang bermula pada tahun 1982 apabila Anwar yang dijangka memasuki PAS akhirnya bersama-sama barisan kepimpinan Dr Mahathir.

Keadaan mula kendur dengan kemasukan Anwar Ibrahim ke dalam UMNO. Ketika bersama-sama dengan Dr Mahathir pelbagai idea Islamik diperkenalkan yang mana akhirnya mengubah persepsi masyarakat yang sebelum itu didoktrinkan bahawa kerajaan yang sedia ada adalah secular.

Dr Mahathir dilihat berjaya mengawal keadaan yang melanda negara pada masa itu. Strategi dan kelicikan pemikiran Dr Mahathir diiktiraf sebagai ahli politik yang berjaya. Dari isu ini, penulis dapat menyimpulkan tentang peri penting seorang politikus itu memahami keadaan dan suasana sekeliling mereka.

Kegagalan mengesan perubahan yang berlaku disekeliling mereka, boleh menjadi faktor kegagalan seorang ahli politik meneruskan perjuangan mereka. Bagi ahli politik Islam, Islam sudah sedia mengajar kaedah ini berkaitan ijtihad ataupun fatwa dimana fatwa boleh berubah dengan berubahnya masa dan tempat dan beberapa faktor yang lain.

Antara yang pernah gagal seperti yang berlaku di Turki ketika parti Islam memenangi pilihanraya dan presiden dipegang oleh kalangan Islamis. Namun kegagalan memahami suasana Turki yang kuat berpegang dengan secular sebagai dasar negara mereka dan kedudukan tentera sebagai kuasa tertinggi membuatkan parti Islam tersebut hanya mampu bertahan selama setahun seterusnya digulingkan oleh pihak tentera.

Idea-idea yang mendepani zaman tidak boleh dianggap sebagai ancaman kepada keselesaan sebuah gerakan. Menolak dengan mentah tanpa mengkaji dan menilai adalah tindakan kurang bijak yang akan merugikan gerakan, apatahlagi idea yang datang dari ahli gerakan yang setia membantu. Perkara bijak ialah memanfaatkan idea tersebut seterusnya menilai kerelevanannya untuk dipraktikkan.

Wallahu ta’ala a’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s