Dari Pembangkang Kepada Pemerintah

Bismillahirrahmaanirrahim

Antara yang hangat diperkatakan kini ialah mengenai penglibatan gerakan Islam ke dalam proses demokrasi. Ada yang melihat gerakan Islam mula larut dengan demokrasi, yang lebih dahsyat ialah mengharamkan penglibatan umat Islam dalam demokrasi.

Demokrasi memang jelas berasal dari barat. Pepatah yang paling popular berkaitan demokrasi ialah “dari rakyat untuk rakyat”. Demokrasi adalah sistem pemerintahan yang berasaskan kepada sokongan ramai khususnya daripada rakyat. Namun hakikat yang memerintah bukanlah rakyat keseluruhannya tetapi sebilangan kecil yang terpilih.

Islam dan demokrasi punya persamaan tetapi tidak semua sama. Antara persamaan yang ada di dalam demokrasi ialah kebebasan memilih. Persamaan ini dilihat tidak bertentangan dengan Islam dan Islam memang jelas menganjurkan kebebasan dan tidak menekan atau memaksa manusia membuat pilihan.

Disini penulis tidak akan lagi menyentuh soal demokrasi dan Islam. Soal ini sudah panjang lebar dikaji oleh para pengkaji. Banyak manfaat yang boleh digali dari pengkajian mereka. Cuma penulis rasa tertarik dengan tempoh penglibatan gerakan Islam ke dalam proses demokrasi khususnya di Malaysia.

Penglibatan mereka agak lama sejak diperkenalkan proses pilihanraya di Tanah Melayu. Kedudukan gerakan Islam di Malaysia dari dahulu sehingga kini masih di posisi pembangkang. Namun perubahan kian menyerlah apabila mula ada negeri-negeri di semananjung Malaysia mampu ditawan dan diperintah oleh gerakan Islam seperti Kelantan, Kedah dan Terengganu.

Walaupun begitu, posisi gerakan Islam hakikatnya di kedudukan pembangkang. Oleh kerana posisi ini, penulis melihat pemikiran pembangkangan itu sudah sebati di jiwa sebahagian ahli mahupun pimpinan mereka. Seharusnya gerakan Islam sedar, dalam dunia demokrasi, kedudukan pembangkang adalah alternatif kepada kerajaan yang sedia ada.

Maksud alternative disini, apabila kerajaan yang memerintah dilihat sudah tidak mampu melaksanakan amanah mereka dengan sempurna maka, pembangkang bakal menjadi pengganti kepada kerajaan yang sedia ada. Oleh itu pembangkang bukan sahaja menjadi pembangkan yang bertanggungjawab tetapi sentiasa bersedia menjadi pemerintah.

Persepsi rakyat kepada gerakan Islam sebagai gerakan yang mampu menggantikan kerajaan yang sedia ada adalah sangat penting dalam dunia demokrasi. Tetapi jika rakyat punya persepsi yang negative, persepsi yang mana gerakan Islam tidak mampu menggantikan kerajaan walaupun terlibat dengan korupsi dan sebagainya maka ia sangat mendukacitakan.

Penulis amat bersetuju dengan beberapa cadangan dari aktivis di dalam gerakan Islam yang telah bergelumang dalam dunia politik negara sejak sekian lama agar ahli-ahli dan khususnya pimpinan untuk ada mentaliti sebagai pemerintah. Untuk ada mentaliti seperti ini ada banyak perkara yang sekian lama menjadi adat di dalam gerakan Islam perlu mengambil pendekatan baru.

Seperti menafikan perlembagaan yang sedia dengan membandingkan perlembagaan asal umat Islam ialah al-Quran. Dari satu aspek ianya benar. Namun ia perlu dinilai dalam banyak konteks samada kefahaman rakyat yang berbilang kaum, sejauhmana persediaan gerakan Islam mengaplikasikan al-Quran sebagai perlembagaan dan lain-lain lagi. Dalam hal ini penulis suka untuk kita merujuk sirah Baginda Rasulullah. Walaupun Rasulullah punya al-Quran tetapi, dalam soal pentadbiran negara Rasulullah menetapkan satu perlembagaan yang dikenali hingga kini sebagai Piagam Madinah.

Retorik seperti inilah yang perlu diubah untuk punya mentaliti pemerintah dan membuktikan kesiap siagaan gerakan Islam menggantikan tempat kerajaan yang sedia ada. Pengorbanan yang besar terutama dalam soal penerimaan pendekatan baru dalam dunia demokrasi masakini dengan mengorbankan adat dan bentuk pemikiran lama.

Penulis sangat berbangga dengan gerakan Islam di Malaysia khususnya yang terlibat di dalam politik kerana selalu menonjol dengan pendekatan-pendekatan yang efektif dan menepati semasa. Penulis yakin soal ini berkait rapat dengan pimpinan yang memimpin dalam gerakan Islam di Malaysia ialah mereka yang terbukti kehebatan mereka samada di peringkat lokal mahupun global.

Wallahu ta’ala a’lam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s