Islam Menyatukan Sunnatullah dan Syariatullah : Politik Islam

4244551

Bismillahirrahmaanirrahim

Pendahuluan

Timbul beberapa isu apabila pilihanraya kian hampir. Antara isu yang sempat penulis lihat ialah mensyiahkan pemimpin parti lawan. Isu ini sudah lama dimainkan namun, sehingga kini tidak ada lagi bukti kukuh yang dapat menjustifikasikan pemimpin tersebut sebagai syiah. Tulisan kali ini akan mengambil kes ini bagi memberi pencerahan dari aspek politik Islam.

Sunnatullah dan Syariatullah

Di dalam Islam, sunnatullah dan syariatullah adalah satu perkara yang saling melengkapi. Syed Qutb di dalam Ma’alim fi al-Toriq menekankan permasalahan ini diawal buku beliau. Penulis mengira, penekanan Syed Qutb adalah kerana kondisi pada masa itu amat mendesak untuk diaplikasikan teori-teori yang dikemukakan agar ia tidak terus berlegar dalam ruang idealisme sahaja.

Berdasarkan isu mensyiahkan pemimpin sebuah parti politik ini, penulis menjumpai antara saranan-saranan mereka yang membenci syiah ialah agar pemimpin ini dipecat daripada parti yang didukung nya itu kerana dianggap membawa fahaman syiah. Saranan ini tidak bijak kerana, yang paling asas ialah tiada bukti sehingga kini pemimpin ini adalah syiah, kedua, ia membaca dari aspek syariatullah sahaja, atas cinta nya pada agama Islam maka, beliau membawa sentiment itu tanpa menilai dari sudut sunnatullah.

Walaupun ia mencintai agama Islam dari dikotori unsur syiah, pemberi saranan ini harus melihat beberapa aspek sunnatullah antaranya :

  1. Pengikut yang meminati beliau.
  2. Memahami platform yang diduduki tokoh tersebut adalah sebuah parti politik

Pengikut Yang Meminati Beliau

Penulis mengaitkan soal kepengikutan kerana, setiap figur masyarakat pasti mempunyai pengikutnya yang tersendiri. Berdasarkan penglibatan tokoh ini di dalam politik di Malaysia, ia sudah menarik ratusan ribu orang untuk meminati beliau dari generasi yang lama sehinggalah kepada genarasi yang baru. Berbeza dengan tokoh yang naik bukan berasaskan undi kepengikutan tetapi lantikan seperti  bekas Timbalan Presiden parti ini yang dipecat dimana tiada kesan kepada ahli-ahli di peringkat bawahan.

Memahami Platform Yang diduduki Sebuah Parti Politik

Jika pemberi saranan ini menekuni dari aspek tokoh tersebut adalah sebagai ahli kepada sebuah parti sudah pasti saranan yang diunjurkan tidak mudah dikeluarkan kerana, jika tokoh ini dipecat, implikasi kepada ahli-ahli di peringkat bawahan adalah besar sehingga mampu merobohkan parti ini buktinya, pemecatan Bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, beberapa ahli PAS turut mengikuti jejak langkah beliau keluar daripada PAS.

Kesimpulan

Memahami politik Islam mestilah menekuni di antara Sunnatullah dan Syariatullah. Mengambil salah satu nya sahaja akan memberi kesan kepada keputusan yang hasilnya adalah pincang. Penulis melihat pemberi saranan ini daripada dua sudut samada, dia seorang agen kepada parti yang membenci parti Islam ataupun tidak memahami politik Islam.

Wallahu ta’ala A’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s