Agar Parti Islam Terus Releven

5349997

Bismillahirrahmaanirrahim

Pendahuluan

Penulis sempat mendapatkan beberapa ayat yang selalu digunakan di dalam usrah. Antaranya ayat 54 – 56 surah al-Mai’dah dan ayat 22 surah al-Mujadalah. Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang membuat kesimpulan daripada ayat-ayat ini dengan menyebut bahawa, Parti Allah yang dijanjikan kemenangan itu hendaklah memenuhi syarat-syarat berikut (Abdul Hadi, 2010: 16).

1-      Berjuang untuk menegakkan Syari’ah Allah di dalam negaranya dan mengumpulkan tenaga kearah itu secara berorganisasi.

2-      Menghayati Islam di dalam diri dengan mengerjakan perintah Allah dan berakhlak Islam di samping usaha menghayati secara menyeluruh menurut cara di atas.

3-      Sikap permusuhan dengan musuh Allah dan mengeratkan kasih sayang dengan mereka yang sama-sama melaksanakan perintah Allah.

Kekeliruan

Kekeliruan yang selalu timbul berdasarkan syarat pertama yang disebutkan ini ialah, memahami bahawa sebuah Negara Islam perlu dibentuk sepertimana Negara Islam Madinah terbentuk.

Pemahaman secara literal tanpa melihat aspek demografi dan sosio masyarakat mengakibatkan objektif menegakkan Syariah Allah menemui kegagalan. Sekadar memahamkan masyarakat dengan Islam tanpa cuba mengasimilasikan Islam kedalam budaya setempat yang telah mendarah daging di dalam diri mereka maka, ia akan menemui jalan buntu.

Dr Dzulkifli Ahmad

Pengalaman ketika menghadiri program bersama Dr Dzulkifli Ahmad di Pelabuhan Klang membuka minda penulis bahawa sosok ini memahami bagaimana Islam perlu diasimilasi ke dalam masyarakat setempat. Sebelum program bermula, soalan yang diajukan, “disini audiens ramai UMNO atau PAS? Kalau ramai UMNO saya pakai songkok, kalau ramai PAS saya pakai kopiah”. Walaupun perkaranya kecil, tetapi kopiah dan songkok lah yang sebati di dalam jiwa kedua-dua ahli parti ini. Soalnya, bagaimana membeli kepercayaan mad’u sebelum perkataan kita diterima.

Bayangkan, bagaimana ustaz-ustaz yang tidak sanggup melucutkan sebentar kopiah ataupun serban kerana takut dianggap tidak thiqah dan menggadaikan prinsip ataupun maruah, atau rasa kurang keimanan dengan menanggalkan kedua nya itu berhadapan dengan golongan remaja atau anak muda yang sudah sedia skeptikal kepada mereka?

Aspek Dakwah

Sahabat penulis pernah menceritakan bagaimana mereka akan mula hidupkan enjin motor bila lihat golongan tabligh berjalan menuju kearah mereka daripada jauh. Bila agak sudah dekat, mereka terus cabut dengan memberi makan asap kepada golongan tabligh tadi.

Pendekatan golongan tabligh tadi yang tidak study dahulu budaya dan perasaan orang muda di situ dengan hanya mengharapkan mereka menerima seruan dakwah adalah tindakan yang gopoh dan tidak berstrategi.

Aspek Politik

Sementelah aspek politik, ia menuntut strategi dan sudut pandang yang lebih luas. Dr Kalim Siddiqui di dalam buku beliau Stages of Islamic Revolution menyebut, kita mungkin perlu mengorbankan kepentingan jangka pendek demi mendapat kepentingan jangka panjang (Kalim, 2005: 30). Ini antara bentuk strategi yang boleh diaplikasikan oleh Gerakan Islam.

Erdogan

Erdogan mengaplikasikan pandangan ini. Samada beliau memang mengetahui nya ataupun tidak. Erdogan di awal pemerintahan mengumumkan untuk meneruskan dasar sekularisme. Walaupun ia kelihatan menggadai prinsip Islam dengan mengangkat sekularism tetapi demi kepentingan jangka panjang beliau sanggup mengorbankan terma-terma Islam yang menyekat kemaraan menuju objektif menegakkan syariah Allah.

Natijahnya kini, wanita di Turki bebas memakai tudung, tahap ekonomi makin meningkat dan yang terbaru, beliau mencadangkan membina Institusi pendidikan berasaskan hafaz al-Quran. Ia satu perkembangan sihat membina sebuah Negara yang menegakkan syariah Islam. Langkah yang diambil tidak terburu-buru dan berstrategi.

Malaysia

Kita di Malaysia baru sahaja melalui Pilihanraya Umum ke-13. Penulis tertarik dengan isu pertindihan kerusi di Kota Damansara. Isu tersebut bukan sahaja merugikan rakyat tetapi juga agama. Rakyat rugi kerana regim terus memerintah, dan agama juga rugi kerana jalan menegakkan syariah Allah yang sepatutnya senang sudah disulitkan. Jika parti Islam sanggup mengalah disitu dengan membantu memberi kemenangan kepada rakan dalam gabungan mereka, sudah pasti peluang membina Negara yang berasaskan syariah Allah lebih dekat untuk dicapai. Memberi laluan mudah kepada regim menang sebenarnya menyukarkan Gerakan Islam mencapai cita-cita Dawlah Islamiah kerana sebuah regim sudah pasti tidak akan menegakkan syariah Islam.

Meruntuhkan Jahiliyyah dan Menaikkan Jahiliyyah yang Baru

Hal ini sentiasa juga dicanang di dalam mana-mana usrah. Kalimah ini benar, tapi perlu perincian. Bukan memahami secara mudah. Mungkin benar, jika regim di Malaysia tumbang, bukan kerajaan Islam yang akan naik cuma, golongan Islamis perlu sedar, keadaan di Malaysia tidak meletakkan sesiapa di dalam kedudukan yang sempurna baik.  Keadaan masakini memaksa kita memilih mungkin mengambil maslahah yang kecil dan menolak mudharat yang lebih besar (regim). Penulis meletakkan regim adalah mudharat yang lebih besar kerana kemudharatan yang dilakukan melibatkan agama, nyawa, harta, tanah air dan banyak lagi.

Mengambil contoh aspek tanah air pun sudah cukup. Bagaimana Negara kita dengan mudah dikuasai oleh pelabur-pelabur asing, penjualan hak kerakyatan dan penentuan polisi Negara dipengaruhi oleh Negara Luar. Apabila tiba saat Negara ini benar-benar terjual kepada ‘Orang Luar’, bukan sahaja solat, nak mandi wajib belum tentu lunas.

Kesimpulan

Gerakan Islam perlu memandang aspek demografi dan sosio masyarakat jika ingin menarik sokongan massa kepada mereka. Tindakan memberi faham tentang Islam tanpa merangka dahulu usaha membeli kepercayaan masyarakat akan menyukarkan Islam itu diterima. Gerakan Islam masakini kadang perlu mengorbankan isu-isu fundemental perjuangan mereka demi kepentingan masa hadapan Islam itu sendiri. Kaedah terbaik meyakini dan membeli kepercayaan rakyat kepada Gerakan Islam ialah dengan menunjukkan kejayaan-kejayaan yang berjaya dicapai, bukan sahaja dari sudut agama Islam sahaja tetapi pencapaian material seperti urus tadbir yang sentiasa menangani masalah rakyat khususnya aspek asas seperti makan minum, pakaian, tempat tinggal dan pendidikan. Penumpuan kearah ini kerana, rakyat Malaysia bukan sahaja meliputi orang Islam bahkan orang bukan Islam.

Wallahu ta’ala a’lam

Advertisements

2 thoughts on “Agar Parti Islam Terus Releven

  1. Di antara kewajiban terpenting sekaligus terbesar atas kaum Muslim adalah menegakkan hukum-hukum Allah SWT (syariah Islam) dalam seluruh aspek kehidupan; baik dalam tataran individual, sosial maupun negara. Alasannya jelas, sebagaimana menurut al-Minawi di atas, kewajiban dalam Islam ada dua. Pertama: fardhu ‘ain (kewajiban individual) seperti shalat, shaum, haji, menuntut ilmu, melakukan amar makruf nahi mungkar, dll. Kedua: fardhu kifayah (kewajiban kolektif), seperti membentuk jamaah yang beraktivitas mendakwahkan Islam dan melakukan amar makruf nahi mungkar serta mendirikan Khilafah (membaiat seorang khalifah) yang akan menegakkan syariah Islam secara formal dalam negara serta untuk menyebarluaskan Islam ke seluruh penjuru dunia dengan dakwah dan jihad.

  2. Setelah struktur tersebut terbentuk, tinggallah Khalifah menyusun dustûr (UUD) syariah. Sebab, pada dasarnya, penerapan syariat Islam adalah upaya menjadikan syariat Islam sebagai konstitusi (dustûr) dan undang-undang negara (qânûn). Konstitusi syariah adalah, upaya untuk menjadikan syariah Islam sebagai undang-undang dasar negara. Sedangkan undang-undang negara adalah seluruh aturan yang lahir dari konstitusi negara. Konstitusi syariah hanya memuat pokok-pokok terpenting dari syariat Islam yang bisa menggambarkan syariat Islam secara utuh dan menyeluruh, meskipun dengan redaksi yang global dan ringkas. Di situlah sebenarnya metode penerapan Islam dalam berbagai bidang dipaparkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s