Mesir : Masa Depan Politik Islam

Bismillahirrhamaanirrahim

(Ringkasan Penulis dari Diskusi di Astro Awani oleh Dr Mazslee Malik)

–          Pertumbuhan Ekonomi Mesir meningkat khususnya sektor pelancongan yang memberi pulangan lumayan berbanding pemerintahan sebelumnya walaupun dalam masa yang singkat tetapi, laporan di media tidak meluas kerana media di Mesir masih dikuasai oleh golongan Pro-Rejim. Hanya m edia dari pihak Ikhwan sahaja yang melaporkan perkembangan tersebut.

–          Media-media Pro-Rejim sentiasa memberi laporan buruk sehingga menimbulkan persepsi buruk terhadap pemerintahan Ikhwan Muslimin (IM). Perkara ini menimbulkan sentimen kebencian rakyat terhadap pemerintahan IM.

–          Ditambah dengan penceramah-penceramah IM yang bersemangat dengan melaungkan isu-isu sensitif (seperti nagara Islam, hudud dll) yang mana isu-isu ini menjadi ‘bola tanggung’ kalangan sekular dan liberal membantai IM.

–          Pemerintahan IM seharusnya menyedari 48% yang menolak mereka dalam pilihanraya adalah peratusan yang tinggi sebelum melakukan apa-apa keputusan yang dilihat tidak memihak majoriti rakyat.

–          Beberapa kesilapan harus dikoreksi oleh pemerintahan IM, mereka mungkin boleh melihat model-model gerakan Islam seperi PAS di Malaysia dan Ennahdah di Tunisia. Apa yang dimaksudkan ialah Power Sharing.

–          Morsi memang telah mengusahakan kearah itu dengan golongan sekular, liberal dan sosialis di Mesir namun ditolak oleh mereka mungkin, atas beberapa faktor seperti wacana yang dibawa oleh ikhwan sangat berbeza dan mereka tidak boleh menerimanya.

–          Kelebihan Power Sharing ialah, apabila berlaku kesilapan di peringkat pemerintahan bukannya IM sahaja yang akan dipersalahkan bahkan juga daripada aliran-aliran yang lain tetapi, hal itu tidak terjadi, IM dilihat punca kepada kesalahan kerana mereka sahaja yang berada di tampuk pemerintahan.

–          IM di Mesir mungkin boleh mengubah wacana mereka agar boleh diterima oleh aliran-aliran lain, sekali lagi hal ini boleh dipelajari daripada PAS atau Ennahdah yang lebih hampir dengan IM.

–          Perubahan wacana boleh dilihat sepertimana yang berlaku di Turki, kudeta tentera di Turki bukan sahaja menggulingkan golongan Islamis bahkan Nasionalis, di Turki mereka yang dilihat tidak sehaluan dengan Kamalisme akan digulingkan oleh pihak tentera.

–          Erdogan mempelajari keadaan ini dan mencuba dengan wacana baharu gerakan Islam dimana ianya berbeza dengan yang sebelum ini dan kini menampakkan keberhasilan yang positif.

–          IM di Mesir sebenarnya bersifat moderat, sentiasa menjunjung proses demokrasi walaupun ada dikalangan mereka yang berputus asa dengan demokrasi dan mengangkat senjata namun mereka tetap terus dengan sifat sederhana tetapi, apabila mereka ditampuk pemerintahan dengan cara demokrasi, barat mula berusaha menjatuhkan mereka.

–          Barat sentiasa bersifat hipokrasi, selalu melaungkan demokrasi namun, apabila gerakan Islam memegang pemerintahan dengan cara yang dilaungkan itu, mereka pula menyokong tindakan yang dilakukan tentera untuk menjatuhkan gerakan Islam.

–          Yang lebih jahat ialah Arab Saudi dan Emirates yang konon nya mendaulatkan Islam tetapi menyokong rampasan kuasa oleh tentera. Jelas mereka berpihak kepada kepentingan barat.

–          Hakikatnya, walau apa cara dan wacana yang dibawa oleh gerakan Islam, mereka tetap akan dipandang sinis dan skeptikal oleh barat.

–          Kini keadaan di Mesir, pemberontak mula berpecah, ramai dikalangan mereka yang asalnya menolak pemerintahan Morsi mula serba salah dengan menolak campur tangan tentera, mereka seolah tidak tahu kemana arah tuju selepas ini, mereka menolak Morsi dalam masa yang sama menolak campur tangan tentera dan akhirnya, mereka perlu menyerahkan kembali pemerintahan kepada keputusan pilihanraya yang sebelum ini.

Wallahu ta’ala a’lam

(Sebarang kesilapan mohon teguran)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s