Boikot World Cup 2014

Bismillahirrahmaanirrahim

Sudah lima hari penulis boikot Piala Dunia 2014 Brazil. Tak tengok langsung perlawanan di Tivi walaupun sebelum ini sejak Piala Dunia 1998 di Perancis sehingga 2010 di Afrika Selatan penulis tidak pernah ketinggalan dalam kebanyakan perlawanan.

Kenapa boikot?

Brazil dengan penduduk yang ramai dan kebanyakan rakyat miskin, fasiliti seperti sekolah dan hospital yang tidak cukup menampung bilangan penduduk yang kian bertambah seharusnya kerajaan mereka bukan menganjurkan Piala Dunia tetapi membantu rakyat mereka untuk hidup yang lebih baik.

Malangnya, hampir separuh dari hasil negara dilaburkan untuk Piala Dunia. Angka yang besar itu lebih tepat dilaburkan untuk kehidupan rakyat yang kebanyakan susah.

Ada yang belajar di bawah jambatan, terpaksa menjadi pelacur malah menjual dadah, semua itu demi untuk terus hidup. Kerajaan Brazil ‘bernafsu’ menganjurkan Piala Dunia sedang rakyat mereka sebegitu hidupnya. Untuk apa? Populariti dan keuntungan yang hanya berlegar di kalangan orang kaya mereka sahaja, itulah yang dikejarkan.

Disitulah justifikasi kenapa Piala Dunia kali ini perlu diboikot. Tergamak kah kita ‘menikmati’ perlawanan sedangkan duit yang digunakan untuk mengadakan perlawanan sepatutnya menjadi milik rakyat Brazil yang kesusahan. Di mana letaknya sensitiviti kita? Di mana letaknya iman kita? Kalaulah kita ada sifat kesian belas pada haiwan yang dianiya kenapa tidak untuk rakyat Brazil, malah mereka itu manusia. Tepuk dada tanya iman.

Mereka Bukan Muslim?

Ada juga yang bertanyakan bukankah mereka itu bukan muslim? Benar, mereka bukan muslim, tapi itulah ajaran Islam, bukan sempit lingkungan orang muslim sahaja malah lebih melangkaui sempadan agama, bangsa dan negara. Berbuat baik kepada sesama manusia tidak kira siapa mereka, itulah tuntutan agama Islam.

Nabi diutuskan untuk rahmat sekalian alam, maka kita sebagai pencinta Nabi menjadi agen membawa rahmat tersebut. Tunjukkan yang mana umat Islam bersama-sama menolak kezaliman yang dilakukan pemerintah Brazil terhadap rakyat mereka yang susah.

Bukan Soal Halal atau Haram

Perkara ini bukan soal halal atau haram cuma, sejauhmana sensitiviti kita, rasa iman kita terhadap mereka yang ditindas. Bagi penulis, selemah-lemah iman kita boikotlah Piala Dunia kali ini dengan rasa bersalah menikmati perlawanan sedang rakyat dihimpit kemiskinan. Sepertimana kita boikot McDonald yang tidak haram tu tapi kerana sayangkan saudara kita di Palestin begitu juga di Brazil.

Lagipun Islam bukan sekadar soal halal atau haram, boleh atau tak boleh, Islam bukan sesempit itu. Islam meliputi seluruh kehidupan. Islam is away of life.

#Boycott World Cup Brazil

Wallahu ta’ala a’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s