Hudud Di Rompin

Pusingan terakhir bagi PRK Rompin memperlihatkan PAS menggunakan isu hudud sebagai peluru terakhir (http://www.malaysiakini.com/news/297184). Kurang 24 jam daripada sekarang, isu hudud menjadi pilihan menarik sokongan pengundi Rompin.

Isu yang ditonjolkan menjelaskan pendirian tegas PAS memperjuangkan hudud. Ketegasan ini mengukuhkan bahawa PAS memang benar-benar sebuah ‘gerakan Islam’. Bagi gerakan Islam yang terlibat dengan politik hanya dua isu besar yang membezakan mereka dengan parti-parti lain iaitu, i- Negara Islam, ii- Pelaksanaan Syariat Islam.

Maka pendekatan menarik pengundi dengan isu hudud memang sesuai sekali bagi PAS. Apakah juga sesuai bagi pengundi? Itu tidak penting memandangkan tugas menyampaikan bagi petugas/aktivis/amilin PAS sudah selesai. Manakala UMNO dilihat menggunakan umpan pembangunan dan kebajikan. UMNO menawarkan rumah murah kepada genarasi ke-2 dan ke-3 warga felda.

Selain isu hudud, PAS sebenarnya mampu memusatkan kekuatan kepada isu GST dan kebajikan warga felda memandangkan kedua isu ini adalah yang paling hangat pada masakini dan paling dekat dengan rakyat. Apa pun, selamat berjuang PAS di Rompin.

Wallahu ta’ala a’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s